medaille laten maken

Wat voor soort medailles heb je allemaal?

Medailles heb je in alle soorten en maten. Je kunt zelfs je eigen medaille laten maken als je wil. Deze worden als prijzen weggegeven bij een prestatie of bij een bijzondere gebeurtenis, zoals een geboorte of een herdenking. Je kunt ze ook verzamelen. Over de jaren heen kunnen ze namelijk enorm in waarde stijgen! Maar wat voor soorten medailles zijn er nu eigenlijk allemaal?

Medailles bij een wedstrijd

Iedereen weet dat medailles aan de besten worden gegeven als ze een wedstrijd hebben gewonnen. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen drie verschillende soorten: goud, zilver en brons. Goud krijg je bij de eerste plek, zilver als je tweede bent en brons als derde. Ze hoeven niet altijd van echte metalen worden gemaakt. Alleen bij wedstrijden als de Olympische Spelen worden die vaak gebruikt!

Verschillende benamingen

Een medaille wordt in het dagelijks leven ook wel een plak genoemd. Vaak gebruiken mensen ook de woorden ‘lintje’ of ‘erepenning’. Ze lopen in elkaar over, maar het zijn allemaal verschillende soorten medailles. In Nederland krijg je een lintje als je een koninklijke onderscheiding ontvangt. Dit kan zijn omdat je een persoonlijke en bijzondere dienst hebt verricht in de samenleving.

Een erepenning komt eigenlijk ook op hetzelfde neer. Vaak kun je een penning dragen met een lint of ketting om je nek, maar je kan hem ook in een doosje bewaren. Penningen en lintjes en medailles in het algemeen kunnen door elke organisatie of overheid worden verleend.

Verder heb je ook nog herdenkingsmunten. Deze kun je ook zien als medailles. De drukking op een herdenkingsmunt maakt duidelijk waar hij naar verwijst. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld de Jubileummunt Beatrix en het Zilveren vijftigje. Deze zijn zeer populair onder verzamelaars en kunnen behoorlijk in waarde stijgen. Het is ook een wettig betaalmiddel in het land waar het uitgegeven is.

Medailles onder ridders

Ridders ontvangen vaak ook medailles. Deze staan vaak hoger in orde dan normale medailles. Soms zijn ze in de vorm van een ster of een kruis. Dit soort medailles worden niet snel uitgereikt. Je kunt hem bijvoorbeeld ontvangen als je veel moed hebt laten zien aan je land.

Er zijn nog wel tig andere soorten medailles en elk land gebruikt ze op een andere manier. Er zit dus een enorme geschiedenis achter waar genoeg over te vinden is.