piano leren spelen

Pianoles

Piano spelen is een erg leuke hobby. Sommigen kiezen ervoor om het zichzelf aan te leren op bijvoorbeeld een keyboard, maar wie echt wat wil leren gaat op pianoles en dan komt vaak ook het verlangen naar het kopen van een echte piano. Herken je jezelf hierin en wil je zelf ook een piano kopen?

Wat is belangrijk bij het kiezen van een pianoleraar?

Ik ben van mening dat het belangrijkste is dat er een klik is tussen pianoleraar en leerling, en dat de pianoleraar de leerling motiveert om te studeren en dan vooral om te studeren met plezier. Plezier en vooruitgang zorgen denk ik het meest voor motivatie.

Waar kan ik een pianoleraar vinden?

Muziekscholen zijn erg toegankelijk en hebben vaak meerdere pianodocenten in dienst. Via internet zijn er ook veel pianoleraren te vinden. Door bijvoorbeeld pianoleraar + plaats te googlen. Er zijn ook verzamelpagina’s voor pianoleraren. Emile van Leenen Piano’s heeft een mooie pagina voor pianoles die kunt je hier kunt vinden.

Welke boeken heb ik nodig voor pianoles?

Er zijn veel verschillende soorten boeken voor beginners. Na een aantal beginners boeken gaan leerlingen meestal verschillende stukken spelen, dan is een boek een stuk. Pianoleraren hebben vaak hun eigen voorkeur met welk pianoboek ze willen beginnen.

Is een digitale piano net zo goed als een akoestische?

Een digitale piano is niet net zo goed als een akoestische. De toon van een digitale piano is altijd een stuk minder mooi, en deze toon kan ook een stuk minder mooi gevormd worden tijdens het spelen. Denk hierbij ook aan dynamiek. Verder zit hier bij piano’s en vleugels ook verschil. Bij een piano moet je de toets helemaal op laten komen om een nieuwe toon te kunnen maken. Bij vleugels hoeft dit niet. Dit kan het een stuk makkelijker maken om met dynamiek te spelen. Als laatste reden waarom een akoestische piano echt beter is dan een digitale of elektrische piano is dat het toucher van een echte piano maakt dat de piano een stuk prettiger speelt.