Pas op voor deze mythes over sport en beweging

Wist je dat strekken voor het sporten de kans op blessures helemaal niet verminderd? Vele mensen geloven deze mythe wel. Bewegen is enorm belangrijk. Van Ee Speel vindt het zelfs zo belangrijk dat ze speelpleinen en toestellen bouwen om dit te stimuleren! Maar, naast heel veel tips zijn er ook heel veel mythes over beweging en het lichaam die op het internet worden verspreid. In deze blog bespreken we een paar van die mythes.

Vet kan veranderen in spier en andersom

Dit is niet waar. Vet en spier zijn twee enorm verschillende types weefsel die zich in je lichaam bevindt. De een kan niet in de ander veranderen. Ze wegen namelijk ook niet hetzelfde. Grote spierbundels zijn heel zwaar, maar dit komt niet omdat ze veel vet met zich meedragen, maar juist veel spieren!

Meer beweging en sporten zorgt dat je afvalt

Ja en nee. Als je wilt afvallen, zul je eerst je eetpatroon moeten aanpassen. Dat is waar vaak de grootste boosdoener zit. Om af te vallen moet je meer calorieën verbranden dan dat je binnenkrijgt op een dag. Want op die manier verbrand je vet. En vet bevindt zich bovenop de spieren. Je kunt je dus kapot trainen in de sportschool en spieren kweken, maar ze zullen zichzelf niet laten zien zolang er een vetlaag bovenop zit.

Je moet minimaal 1 uur per dag bewegen

Tuurlijk, 1 uur bewegen per dag is heel goed voor je! En als je dat lukt en fijn vindt, ga daar vooral zo mee door! Maar, het is niet de minimale hoeveelheid. Dat is namelijk 30 minuten. Het ligt er natuurlijk aan wat je in die tijd doet. Maar een halfuur wandelen per dag kan al enorme voordelen hebben.

Je kunt afvallen op specifieke plekken in je lichaam

Dit wordt ook wel “spot reduction” genoemd en is niet waar. Hier heb je geen controle over. Er komen heel veel factoren zoals erfelijkheid bij kijken die hierover “beslissen” en zelfs dan is het nog niet helemaal duidelijk hoe dit in zijn werk gaat. Helaas, je kunt dus geen buikvet verliezen door heel veel buikspieroefeningen te doen.

Iets wat belangrijk is om te onthouden, is om dit soort beweringen altijd met een korreltje zout te nemen. Doe altijd goed onderzoek voordat je iets beweert!